Strømafbrydelse? Tjek om der er strømsvigt her

Står du pludselig uden strøm i huset? En uventet strømafbrydelse kan være ubehagelig, men du kan finde driftsinfo, hvis du oplever strømsvigt. Her kan du også få gode råd til, hvad årsagen kan være, og hvordan du kan få lyset tilbage.

Forstå de forskellige typer af strømsvigt

Der findes overordnet to forskellige typer af strømafbrydelser. Der skelnes nemlig mellem:

 • En varslet strømafbrydelse
 • En uvarslet strømafbrydelse

Ved en varslet strømafbrydelse vil du kunne se, hvornår det planlagte strømafbrud er planlagt til at starte, hvornår det forventes at slutte, og årsagen til, at man er nødt til at lukke for strømmen. Du vil også kunne se nærmere på, hvilke områder - herunder hvilke vejnavne - som er berørt, og hvor mange kunder der står uden strøm. Det vil også fremgå, hvilket netselskab der ejer kablerne i det berørte område.

Du kan finde ud af, hvem dit netselskab er her.


Ved en uvarslet strømafbrydelse kan medføre, at du pludselig står uden strøm. Hvis der er tale om en uvarslet strømafbrydelse, vil du på kortet kunne se, hvornår afbrydelsen er startet, en forventet slutdato eller tidspunkt, og årsagen til, at strømmen er gået, hvis den er kendt.

Strømmen er gået - gode råd før, under og efter

Det er aldrig til at vide, hvor længe en strømafbrydelse varer. Derfor er det godt at være forberedt på den dag, hvor strømmen pludselig mangler.

Sådan er du godt forberedt til en strømafbrydelse

 

 • Hav stearinlys og tændstikker/lightere liggende
 • En opladet telefon og en powerbank til opladning
 • Brændsel til brændeovn, hvis du har alternative varmekilder
 • Madvarer, som ikke kræver opvarmning - medmindre du har et elkomfur
 • Kontanter
stroemafbrydelse
stroemsvigt

Gode råd til dig, som allerede oplever strømsvigt

Hvis du allerede mangler strøm, er der en række gode råd, du kan følge, mens strømmen er væk:

 • Hold dit køleskab og fryser lukket mest muligt
 • Undersøg, om du har ét eller flere defekte apparater, som kan være årsag til strømsvigt
 • Fyld diverse beholdere med vand, da strømafbrydelser også kan påvirke vandforsyningen
 • Vær opmærksom på, om dine naboer eller andre mennesker omkring dig har brug for hjælp, f.eks. hvis en borger har hjælpemidler, som er strømdrevne
 • Undgå at bruge din mobiltelefon, så du sparer på strømmen

Gode råd til efter strømafbrydelsen

 

 • Undersøg, om afbrydelsen har givet skader på dine ejendele, så du kan melde det til dit forsikringsselskab
 • Hvis du har haft strømafbrydelser i længere tid, er det en god idé at tjekke dine madvarer i køleskabet. Det kan nemlig ikke udelukkes, at de har taget skade, så lav en vurdering af, om noget skal kasseres.

Er der strømafbrydelse i dag?

Kortet markerer, hvor i landet der er aktuelle strømafbrydelser på elnettet i dag. Du kan søge på din specifikke adresse og læse om, hvad årsagen til strømnedbruddet er.

Du kan også zoome ind på byerne København, Århus, Odense, Esbjerg, Aalborg og Horsens eller andre områder på Sjælland, Jylland eller Fyn, som er ramt af strømnedbrud.

Hvor tit bliver kortet opdateret?

Kortet opdateres løbende og i takt med, at driftsforstyrrelserne lokaliseres og udbedres. Det er muligt at tilmelde dig en sms-service, så du løbende får besked, hvis strømmen går. Du kan tilmelde dig SMS-servicen her.

Bliver alle strømsvigt vist på kortet?

Ikke alle strømsvigt vises på det overstående kort eller bliver sendt ud på sms. Hvis der er tale om mindre eller kortvarige strømafbrydelser, kan det være, at de ikke kan ses på kortet.

Hvem er dit elnetselskab?

Det er dit netselskab, der ejer ledningsnettet i det område, du bor i. Det er derfor også dem, som vil være ansvarlige for at få strømmen tilbage igen. Du kan finde ud af, hvem dit netselskab er her.

Spørgsmål og svar om strømafbrydelser

Hvor lang tid varer et strømafbrud normalt?

Strømudfald kan vare alt fra minutter til timer, og i værste fald dage. Dog bliver manglende strøm oftest hurtigt lokaliseret og udbedret.

Kan en afbrydelse give anledning til flere afbrydelser?

Det ses ofte, at én fejl på elnettet giver anledning til nye strømnedbrud. Det skyldes, at når der er fejl eller manglende forbindelse et sted på elnettet, bliver andre dele mere belastet, hvilket desværre kan føre til flere afbrydelser.

Hvad er årsagen til uvarslede strømafbrud?

Fejl kan opstå af mange årsager, men den typiske anledning til et uvarslet strømafbrud er skader på kablerne i jorden. Det sker eksempelvis i forbindelse med gravearbejde, som ikke nødvendigvis bliver opdaget eller meldt ind som en skade.

Gennemskuelig fakturering
Få en gennemskuelig præsentation af dine regninger, herudover kan du nemt betale regninger med Mobilepay eller opsætte Betalingsservice direkte i appen.

Nem opsætning og integration
Opkoblingen til din hjemmemåler tager ganske få minutter. Herudover tilbyder vi integration med Monta og Solar Manager, så du kan se din ladestander eller solceller direkte i appen.

Gennemskuelig fakturering
Få en gennemskuelig præsentation af dine regninger, herudover kan du nemt betale regninger med Mobilepay eller opsætte Betalingsservice direkte i appen.

Nem opsætning og integration
Opkoblingen til din hjemmemåler tager ganske få minutter. Herudover tilbyder vi integration med Monta og Solar Manager, så du kan se din ladestander eller solceller direkte i appen.