Er du usikker på forskellen mellem faste og variable elpriser, og hvilken type der er billigst at vælge? I modsætning til de fleste elselskaber, hvor du kan vælge mellem at betale en fast eller en variabel pris, tilbyder vi udelukkende timeafregnet strøm hos Zapp.
Læs med herunder og bliv klogere på forskellene – og ikke mindst hvorfor variable elpriser, typisk er værd at foretrække.
Hvis du har været i gang med at sammenligne elpriser, er du nok stødt på udtrykkene 'el til fast pris' og 'el til variabel pris'. Men hvad er forskellen på de to slags aftaler?
Ved en fast elaftale låser du elprisen i en bestemt periode - typisk for 3, 6 eller 12 måneder ad gangen. I hele perioden er din elpris pr. kWh fast, og din regning afhænger derfor primært af dit elforbrug, mens prisen pr. kWh forbliver konstant.
Ved en variabel elpris svinger prisen pr. kWh time for time afhængigt af markedsprisen. Med en variabel strømpris betaler du præcis det, som kWh-prisen er på den nordiske elbørs i den time, du bruger strømmen.
De fleste elselskaber, der tilbyder en fast pris på el, forsøger at skabe en opfattelse af tryghed omkring produktet ved at du betaler en fast pris for din strøm og derved altid ved, hvad din regning lyder på.
Hvor meget du betaler for din fastpris-aftale afhænger af tidspunktet for indgåelsen af aftalen. Det betyder også, at du kan få en billig fastpris-aftale, som ligger under markedsprisen for variabel el i en given måned.
I kortere perioder kan det altså være bedre økonomisk at vælge en fastpris-aftale, men på lang sigt vil det typisk være billigere at vælge en variabel pris.
Det er nemlig vigtigt at huske, at elselskaberne skal tjene penge som virksomheder. Derfor vil du også ofte betale en lidt højere kWh-pris sammenlignet med variabel elpris, da elselskabet påtager sig risikoen for udsving i elpriserne.
En variabel elpris følger markedsprisen på strøm time for time. Det betyder, at du altid har mulighed for at udnytte tidspunkter, hvor strømmen er billigst.
I visse perioder kan der være store udsving i elprisen, og den kan variere med et par kroner. Derfor kan det altså betale sig at planlægge dit elforbrug herefter, hvis du har mulighed for det.
Der er flere faktorer som påvirker, hvorfor markedsprisen på el varierer fra time til time.
På tidspunkter med høj efterspørgsel efter el, som i tidsrummet fra 17 til 20, er strømprisen typisk højere. Omvendt er strømmen ofte billigere om formiddagen og natten, når efterspørgslen er lav.
Produktionen af vedvarende energi har også en stor indflydelse på elprisen. For eksempel falder prisen, når det blæser kraftigt, og vindmøller producerer mere strøm end der forbruges, eller når kraftig regn sikrer høj kapacitet hos vandkraftværkerne, hvilket kan omsætte overskudsenergi til strøm i dit hjem.
Markedsprisen på el bliver bestemt på den europæiske elbørs Nord Pool.
Hvis du ønsker den billigste elaftale over tid, bør du vælge en variabel elpris. Med en variabel pris betaler du ikke mere end nødvendigt for den strøm, du bruger, og du kan planlægge dit forbrug, så du opnår den lavest mulige pris.
Det kræver selvfølgelig lidt planlægning og i størst muligt omfang, at du flytter store dele af dit forbrug til tidspunkter, hvor strømmen er billigst, såsom at oplade din elbil eller køre vaskemaskine og opvaskemaskinen om natten.
Du har ikke mulighed for at flytte dit elforbrug til billigere tidspunkter, såsom om natten, hvor strømmen oftest er billigst.
Derudover er Zapp Energy grundlagt af elbilsejere, og i vores optik er variabel el det eneste rigtige valg for dig, der skal oplade din elbil. Som elbilejer vil du have et højere strømforbrug end en almindelig husstand, hvilket betyder, at du kan spare mange penge ved at flytte opladningen til tidspunkter, hvor strømmen er billigst – typisk om natten.