Hvorfor er der forskel på elpriserne i Øst- og Vestdanmark?

Elpriserne i Danmark varierer, afhængigt af om du bor øst eller vest for Storebælt. Ofte er elpriserne lidt lavere i Vestdanmark end i Østdanmark. Så har du stillet spørgsmålet - "Er elprisen den samme i hele landet?" - Er det altså relevant, for svaret er nej.

Forskel på elpriser i Øst- og Vestdanmark

Derfor er der forskel

Forskellen i elpriserne skyldes primært, hvordan Øst- og Vestdanmark er forbundet med vores nabolande. Danmark er en del af det europæiske elmarked, hvilket betyder, at vores elnet er forbundet med lande som Sverige, Norge, og Tyskland gennem et netværk af kabler både over og under jorden.

Østdanmark, som omfatter Sjælland og Bornholm, har forbindelser til Sverige og Tyskland.

To prisområder i Danmark

Vestdanmark, der dækker Jylland og Fyn, har derimod forbindelser til Norge og Sverige samt Tyskland. Dette resulterer i, at der er oprettet to prisområder for el i Danmark - et for Øst og et for Vest.

Se vores elaftale her
elpriser-i-oest-og-vestdanmark

Forstå forsyningen og elpriserne i Danmark

I Vestdanmark er der gode forbindelser til Norge, hvor billig vandkraft er en vigtig energikilde. Desuden har Vestdanmark flere vindmøller sammenlignet med Østdanmark, hvilket ofte resulterer i lavere elpriser for dem, der bor vest for Storebælt. Dog, på vindstille dage, hvor afhængigheden af el fra Tyskland stiger, kan elpriserne her matche de højere tyske priser.

Østdanmark nyder godt af tætte forbindelser til Sverige, hvor elproduktionsomkostningerne generelt er lavere end i Tyskland. Når vinden ikke blæser, og der er behov for at importere mere strøm, kan Østdanmark ofte sikre sig billigere el fra Sverige, mens Vestdanmark kan være nødsaget til at betale mere for strømmen fra Tyskland.

Kapaciteten i elnettet og dens effekt på elpriserne

Ikke alene påvirker vores nabolandes elpriser vores lokale priser, men kapaciteten i elnettet spiller også en rolle. På dage med høj efterspørgsel efter strøm kan kapacitetsbegrænsninger i nettet føre til flaskehalse, der kan hæmme den frie strøm af energi. 

Selv om flaskehalse sjældent er et problem  i Danmark på grund af et veludbygget elnet, kan de opstå på tværs af grænserne og forårsage prisstigninger, hvis udbuddet ikke kan følge med efterspørgslen.

Hvorfor er elprisen blevet opdelt mellem Øst- og Vestdanmark? 

De to prisområder i Danmark blev oprindeligt indført i 2013 for at give et mere nuanceret billede af de reelle omkostninger ved at transportere strøm rundt i Danmark – og dermed også hvilken elpris du betaler i sidste ende. 

Elprisen time for time i Øst- og Vestdanmark

Du kan altid følge de aktuelle elpriser time for time for henholdsvis Øst- og Vestdanmark gennem vores graf. Hvis du foretrækker at have elpriserne for Øst eller Vest lige ved hånden, anbefaler vi, at du downloader vores app. Så kan du altid se, hvornår der er billig el i dit område.

Download appen gratis
cross